Strona Główna Ploteczki
czyli rozmowy przy kawie o wszystkim i o niczym

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: aQada
Pią 20 Lut, 2009 17:15
Chleb, bułeczki
Autor Wiadomość
JAGNA 
Administrator



Dołączyła: 29 Lis 2008
Posty: 2634
Wysłany: Nie 30 Lis, 2008 19:51   Chleb, bułeczki

Chlebuś z cebulką i boczkiem / pycha/

Składniki:
1 kg mąki
10 dag drożdży
cukier (trochę)
woda (1/12szklanki)
mleko 1/2 szklanki
2 płaskie łyżeczki soli
dodatki: boczek / 2 duże plastry / , cebula / 1 sztuka średniej wielkości /

Zaczynamy od zrobienia zaczynu z 1/2 szklanki wody, odrobiny mąki, drożdży i cukru. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, po czym mieszamy z resztą mąki, wodą, mlekiem i solą i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 min. Boczek drobno pokrojony lekko podsmażamy z cebulką na łyżce smalcu lub 1 łyżce oleju. Gdy nieco ostygnie dodajemy do ciasta i jeszcze raz wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min. Przekładamy do blaszki. Wychodzą dwie średnie keksówki. Pieczemy na 200 stopniach około godziny.
Ostatnio zmieniony przez aQada Pon 01 Gru, 2008 19:57, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
aQada 
Administrator


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 29 Lis 2008
Posty: 1870
Skąd: Lublin
Wysłany: Sro 03 Gru, 2008 10:52   

buchty domowe


250 ml mleka (ciepłego)
30 gram drożdży
2 łyżki cukru,
500 gram mąki krupczatki
1/2 łyżeczki soli
1 jajo
50 gram stopionego masła
olej do posmarowania blachy
cukier puder do posypania

wykonanie


Do 100 ml mleka dodać drożdże z łyżka cukru i łyżką maki. Pozostawić do wyrośnięcia. Wymieszać wcześniej.
Mąkę wsypać do miski, dodać jajo, masło, sól, łyżkę cukru, resztę mleka i drożdże. Wszystko wymieszać i odstawić na 1h by wyrosło. Porządnie wyrobić. Najpierw w misce. Ciasto ma być niezbyt twarde.
Po wyrośnięciu wyrabiamy na stolnicy (w razie, czego podsypujemy mąką pszenną). Wyrobione ciasto podzielić na 3 kawałki, każdy kawałek na 3 części. Z małych części robimy okrągłe placuszki( w rękach wyrabiamy kółko) i nakładamy nadzienie (ja zesmażyłam jabłek, a [przy następnym dodałam nutelle)
Zlepiałam jak pierogi (jakby się zbyt wylewało nadzienie pomagałam sobie palcami umąkowanymi w pszennej mace). Potem formowałam takie coś jak wałeczki kwadracik i kładłam na blasze wysmarowanej olejem, zlepieniem do dołu.
Zostawić na 20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni, (jeśli mamy problem przypalonych den bułek to proponuję wstawić blachę wypełnioną do 3/4 wodą). Wstawić bułeczki. Po ok. 10 min skręcić na jakieś 180 stopni i piec około 20 -30 min
Upieczone wyjąć, przełożyć na kratkę i posypać pudrem. Już po 30 min można jeść.
SMACZNEGO
_________________


Niech cię Pan błogosławi i strzeże. Niech Pan rozpromieni oblicze swe nad tobą, niech cię obdarzy swą łaską. Niech zwróci ku tobie oblicze swoje i niech cię obdarzy pokojem. Lb 6, 24-26
 
 
     
Dana
twórcza


Dołączył: 01 Gru 2008
Posty: 1025
Wysłany: Sro 03 Gru, 2008 14:39   

Ooo u nas buchtami nazywamy kluski drozdzowe gotowane na parze .Wlasciwie przepis jest podobny tyle ze bez nadzienia :)
A pieczone napewno sprobuje ,tyle ze po swietach ,gdyz zalozylam sobie ze w adwencie nie tykam zadnych smakolykow .
 
     
aQada 
Administrator


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 29 Lis 2008
Posty: 1870
Skąd: Lublin
Wysłany: Sro 03 Gru, 2008 14:47   

:) no dla mnie przepyszne :) tylko ze roboty sporo a chetnych do jedzenia brak :)
_________________


Niech cię Pan błogosławi i strzeże. Niech Pan rozpromieni oblicze swe nad tobą, niech cię obdarzy swą łaską. Niech zwróci ku tobie oblicze swoje i niech cię obdarzy pokojem. Lb 6, 24-26
 
 
     
basja 
Moderator
wietrzna istota...



Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 02 Gru 2008
Posty: 2867
Skąd: zielona góra
Wysłany: Wto 09 Gru, 2008 00:30   

czyli dobra podstawa :)
 
 
     
Avelina 
zaangażowana


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 08 Mar 2009
Posty: 773
Wysłany: Nie 15 Mar, 2009 21:43   

Chleb na zakwasie

Zakwas
1 bułeczka zakwasu
1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka letniej wody
Składniki wymieszać razem i zostawić na całą noc, żeby zakwas mógł wyrosnąć.

Składniki
1 kg mąki wrocławskiej
3 szklani letniej wody
1/6 kostki drożdży
3 łyżeczki soli
3/4 szklanki otrąb
3/4 szklanki innych ziaren
Wyrobić dobrze (przez około 10-12 min ręcznie, 5-6 min w mikserze) ciasto z podanych wyżej składników i zakwasu, zostawić to na 2 godziny do wyrośnięcia. Odebrać garść do słoika i zakręcić i pozostawić w lodówce - będzie bułeczka na zakwas na następny raz. Dwie podłużne foremki keksówki wysmarować olejem, wyłożyć do nich ciasto, wierzch ciasta zrosić lekko wodą i zostawić na 1 godzinę znów do wyrośnięcia. Piec w rozgrzanym do temp 180-200 st C piekarniku 50 min, po tym czasie wyjąć z pieca, wyciągnąć z formy i włożyć jeszcze chleb na 10 min do pieca do "góry nogami".

Moje uwagi:
1. Zakwas
Można zrobić zakwas od zera i robi się to przez 5 dni, a można o tym poczytać w Internecie. Jak ma się szczęście i dostanie się od kogoś taką bułeczkę do zakwasu to ułatwia życie i znacznie skraca czas robienia do 1 nocy i osiąga się ten sam efekt. Taką bułeczkę potem można w lodówce trzymać i nic się jej nie jest - trzymałam nawet 3 tygodnie.
2. Ziarenka
Można dać ziarna słonecznika, sezamu, pestki z dyni, siemię lniane, płatki owsiane, orzechy, migdały i co tylko kto chce. Mnie osobiście najbardziej smakuje ze słonecznikiem i płatkami owsianymi. Pierwszy raz robiłam po 3/4 szkl a teraz dałam po całej szkl płatków owsianych i słonecznika oraz 100 g ziaren sezamu i bardziej mi to smakowało. Im więcej "dziadostwa" tym lepsze. :D

 
     
Melisa 
zaangażowana


Dołączyła: 04 Mar 2009
Posty: 866
Wysłany: Nie 15 Mar, 2009 21:54   

Faktycznie nie żałowałaś "tego dziadostwa" :) ,ale jak ten chlebuś wygląda:) mniammmmmm
 
     
Aszka 
twórcza



Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 23 Lut 2009
Posty: 1062
Wysłany: Pon 30 Mar, 2009 17:43   

Agatko, a propos Twoich bucht, robiłam już, wyglądały chyba w porządku:



(no, może trochę nieforemne <hmhm> )
ale były twarde na wierzchu, utworzyła się gruba twarda skorupka.
Czy były zbyt długo w piekarniku (nie za ciemny kolor <?> ) czy było za dużo mąki?
 
     
aQada 
Administrator


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 29 Lis 2008
Posty: 1870
Skąd: Lublin
Wysłany: Pon 30 Mar, 2009 17:44   

dla mnie sa rewelacyjne!!!
_________________


Niech cię Pan błogosławi i strzeże. Niech Pan rozpromieni oblicze swe nad tobą, niech cię obdarzy swą łaską. Niech zwróci ku tobie oblicze swoje i niech cię obdarzy pokojem. Lb 6, 24-26
 
 
     
aQada 
Administrator


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 29 Lis 2008
Posty: 1870
Skąd: Lublin
Wysłany: Sob 04 Kwi, 2009 13:58   

Buleczki drozdzowe z Bolonii - zielona28

Składniki
1 kg maki
400g wody
75g drozdży
150g masła
50g smalcu
15g soli
100g cukru



Sposób przyrządzenia:
Najwazniejsza tajemnica wg siostr , ktore prowadza te piekarnie w Bolonii i ktore wydaly ksiazke ze swoimi przepisami z ktorej ten przepis pochodzi jest stosowanie sie do ilosci i jakosci skladnikow.Czyli jak 75 g to tyle , jak maslo to maslo , jak smalec to smalec itd .
Wiec wykonanie jest proste - robimy kopiec z maki - dodajemy skladniki - drozdze, maslo, smalec , woda ( stopniowo dodajemy wody , maki ) , cukier , sol - wyrabiamy 10 minut ciasto - jak jest jzu wyrobione odstawiany na o k godzine w cieple miejsce ,aby uroslo. Po tym czasie jak ciasto juz urosnie ( nie musi urosnac tone - tak spokojnie podrosnac ) formujemy buleczki - w zaleznosci co chcemy - mozemy dodac rodzynki , musli , kapuste , pieczarki , mieso , paroweczki , dzem , nic , ser zolty . Te z zawartoscia mozna odrazu piec , a te bez niczego chwilke jeszcze niech postoja . Przed wlozeniem do piekarnika - rozbijamy jajko - smarujemy po buleczkach , mozna tez posypac parmezanem . Zapiekamy tak , by jajko bylo zapieczone , o k 15 minut w rozgrzanym piekarniku - tak na jasno/zloty kolor. To wszystko:-) .Sa naprawde pyszne . A i jeszcze dodam - mozna je mrozic , mozna czesc upiec , a czesc zostawaic np na drugi dzien i dopiero wtedy upiec - nic im nie bedzie . Wychodzi z kg maki 4 blachy. Tylko ostrzegam - te buleczki niesamowicie wciagaja:-)

pzrepis ze strony: http://ksiazka-kucharska....php?m=11&y=2007

ja zagniotłam z pieczarkami smażonymi i oliwkami jedną część, a drugą z samymi oliwkami. Acha i jak do pieczarek, kapousty czy oliwek, to mniej cukru., Następnym razem dam 50 g. Poza tym rewelacja!! Dzis piekłam :)
Acha temp to tak 180 stopni C i ja pzrewracałam po 15 minutach i piekłam z 5 minut jeszcze.
_________________


Niech cię Pan błogosławi i strzeże. Niech Pan rozpromieni oblicze swe nad tobą, niech cię obdarzy swą łaską. Niech zwróci ku tobie oblicze swoje i niech cię obdarzy pokojem. Lb 6, 24-26
 
 
     
Aszka 
twórcza



Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 23 Lut 2009
Posty: 1062
Wysłany: Pon 04 Maj, 2009 20:23   

Chętnie spróbuję tych bułeczek.
A ja Agatko, na podstawie Twojego ciasta na buchty, zrobiłam placek drożdżowy z bananami i jabłkami. Super!!
 
     
basja 
Moderator
wietrzna istota...



Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 02 Gru 2008
Posty: 2867
Skąd: zielona góra
Wysłany: Sro 02 Lut, 2011 21:07   

a od wczoraj robię zakwas Aszeńki na chleb, na razie pachnie znakomicie :)
_________________



 
 
     
aQada 
Administrator


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 29 Lis 2008
Posty: 1870
Skąd: Lublin
Wysłany: Wto 08 Lut, 2011 15:51   

autor: TVN / źródło: Dzień Dobry TVN

Francuskie inspiracje 1:58 min

BAGIETKI


Składniki:
300 ml letniej wody
szczypta cukru
25 g świeżych drożdży
400 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i wymieszać. Dodać mąkę i sól, wyrobić na gładką masę. Włożyć ciasto do dużej miski, uformować kulę, przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na noc do wyrośnięcia (8 do 12 godzin). Następnego dnia podzielić ciasto na 4 równe części, uformować kule, a następnie rozwałkować w kształt prostokąta, o wymiarach około 10 x 30cm. Końce ciasta wzdłuż krótszych boków złożyć do środka, następnie powtórzyć czynność wzdłuż dłuższych boków zlepiając ciasto na środku, tak przygotowane ciasto rozwałkować rękami na blacie, aby powstał cienki wałek o długości około 30 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną, zostawić w ciepłym miejscu na 2 – 2 1 godziny do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania ciasta rozgrzać piekarnik do temp. 240°C. Na najniższym poziomie piekarnika umieścić blachę do pieczenia. Bagietki zwilżyć wodą. Za pomocą ostrego noża naciąć ukośne rowki na powierzchni każdej z bagietek. Włożyć do piekarnika, ostrożnie wlać szklankę wody na powierzchnię gorącej blachy (umieszczonej na najniższym poziomie), piec bagietki w nagrzanym wcześniej piekarniku w temp. 240°C przez 20 – 25 minut.
_________________


Niech cię Pan błogosławi i strzeże. Niech Pan rozpromieni oblicze swe nad tobą, niech cię obdarzy swą łaską. Niech zwróci ku tobie oblicze swoje i niech cię obdarzy pokojem. Lb 6, 24-26
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Załóż : Własne Forum lub Własną Stronę Internetową