Strona Główna Ploteczki
czyli rozmowy przy kawie o wszystkim i o niczym

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Drób
Autor Wiadomość
aQada 
Administrator


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 29 Lis 2008
Posty: 1870
Skąd: Lublin
Wysłany: Czw 30 Gru, 2010 10:12   

Gęsie udka duszone z jabłkami z serwisu polki.pl gwiazdka kuchnia : http://polki.pl/gwiazdka_...l,10006913.html


"Przyjaciółka"
Składniki:
- 4 gęsie udka
- 2 cebule
- 1,5 szklanki rosołu drobiowego (może być z kostki)
- łyżeczka majeranku
- 3 jabłka
- sól
- pieprz
- olej

Sposób wykonania:
Gęsie udka umyć, natrzeć solą, posypać pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, przełożyć do rondla. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na tłuszczu ze smażenia udek, dodać rosół i majeranek. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę, jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić. Ułożyć obok udek i dusić jeszcze 30 minut, podawać z sałatką z czerwonej kapusty z dodatkiem żurawin lub borówek.
_________________


Niech cię Pan błogosławi i strzeże. Niech Pan rozpromieni oblicze swe nad tobą, niech cię obdarzy swą łaską. Niech zwróci ku tobie oblicze swoje i niech cię obdarzy pokojem. Lb 6, 24-26
 
 
     
JAGNA 
Administrator



Dołączyła: 29 Lis 2008
Posty: 2634
Wysłany: Czw 30 Gru, 2010 15:13   

No zobacz , Agatko :) A my tak dokładnie zawsze robimy gęś i nie wiedziałam że jest na to przepis w necie... Byłam pewna , że to nasz własny :d :D :d
_________________
 
     
Dana
twórcza


Dołączył: 01 Gru 2008
Posty: 1025
Wysłany: Sro 09 Lut, 2011 11:55   

Kurze piersi z piekarnika

-podwojna piers z kurczaka
-5-6 pieczarek
-cebulka
-majonez
-15-20 dag sera zoltego( tarty)
-sol , pieprz

Piersi lekko rozbic ( jesli sa grube mozna przekroic na ciensze czyli wyjdzie z tego 4 szt )
Lekko posolic i popieprzyc . Nablasze rozlozyc folie aluminiowa , rozlozyc kotlety obok siebie .
Na patelni podsmazyc pieczarki z cebulką . Polozyc po lyzce ( badz po dwie ) na kazda piers .
Na to kladziemy majonez ,posypujemy serem . Wstawic do nagrzanego piekarnika na ok 20 min w tem 180-190 stopni .
Do tego mozna podac salatke ( bardzo smakuje grecka ) moga byc pieczone ziemniaczki , badz grzanki .
Czesto podaje to swoim gosciom . Nie narzekają :p Wszystko mozna przygotowac wczesniej .
 
     
Melisa 
zaangażowana


Dołączyła: 04 Mar 2009
Posty: 866
Wysłany: Pią 11 Lut, 2011 19:10   

Dziękuję:)
 
     
JAGNA 
Administrator



Dołączyła: 29 Lis 2008
Posty: 2634
Wysłany: Sob 18 Lut, 2012 15:42   

KACZKA PYSZNA!

Kaczka / plus dwa udka lub pierśnik dodatkowo z kaczki/ -> to porcja na 6- 7 osób . Ważne by pamiętać ,że 1,5 kg kaczkę liczy się jako porcję dla 3 osób. Kaczka mocno się wypieka i nie zostaje jej wiele :) Tak więc ja kupuję kaczkę o wadze około 1,7 i do tego dwa udka kacze na takich tackach z folią , bo pierśniki z kaczki są bardzo drogie , choć oczywiście pyszne :)
2 Pomarańcze
4 jabłka
Majeranek
Słoiczek żurawiny, dżemu żurawinowego / zużyje się go w 1/2 porcji/
sól
Pieprz czarny i pieprz ziołowy
1 łyżka oliwy
/ Jeżeli ktoś lubi może do brzuszka kaczki włożyć na noc dwa ząbeczki czosnku -> ale przed pieczeniem trzeba czosnek koniecznie usunąć/
Kaczkę oczyszczamy dokładnie. Przekrajamy na połowę i wkładamy do zwykłego dużego garnka. polewamy sokiem z 1 pomarańczy /wyciskamy pomarańcze tak by pestki nie powpadały do garnka z kaczką , bo zgorzknieje/ . Następnie polewamy łyżką oliwy . Solimy i pieprzymy. Tak przygotowana kaczkę /jeszcze bez majeranku/ zostawiamy na noc w garnku w lodówce/ . Na drugi dzień wyjmujemy kaczkę razem z tym sokiem i oliwą z garnka i przekładamy na blachę . Posypujemy kaczkę majerankiem / najlepiej ze świeżo otwartej paczki/ . Posypujemy wewnątrz i na zewnątrz. Polewamy sokiem z drugiej pomarańczy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut. Wysuwamy blaszkę i lekko podlewamy kaczkę wodą lub bulionem z kostki/ lekko to znaczy około 6 - 7 łyżkami / . Dokładamy teraz jabłka. Jabłka wcześniej przekrajamy na połowę i wydrążamy. Do środka wydrążonego jabłka wkładamy żurawinę ze słoiczka. Jabłka możemy lekko posypać wegetą, leciuteńko - będą lepsze. Dosłownie szczypta wegety na jabłuszko. Układamy jabłka obok kaczki , na blaszce. Pieczemy jeszcze około 45 minut .
Do kaczki obowiązkowo surówka z czerwonej kapusty :) Mniam. I najlepiej kluski śląskie.

PS. Kaczka mrożona będzie bardziej krucha i szybciej nam się upiecze/ tzn. w czasie jaki podałam wyżej/ . Kaczka świeża piecze nam się baaardzo długo :)
_________________
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Załóż : Własne Forum lub Własną Stronę Internetową