Strona Główna Ploteczki
czyli rozmowy przy kawie o wszystkim i o niczym

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
śledziowo
Autor Wiadomość
aQada 
Administrator


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 29 Lis 2008
Posty: 1870
Skąd: Lublin
Wysłany: Wto 24 Lut, 2009 12:52   śledziowo

Śledzie pod pierzyną

Matjasy wymoczone albo wiejskie śledzie
ogórki kiszone 6-10 sztuk (by pokryły cebulę)
cebula tak 3 - 4 duze (by pokryły całe śledzie)
ser żółty ok 30 dag
majonez (ja tylko Kielecki)

Ja robię to na taki średni półmisek to idzie około 6 płatów

Śledzie kroimy w kawałki. Uklądamy na talerzu. Posypujemy je sparzoną i posiekaną cebulką. Na to pokrojone w drobna kostkę ogórki. Na to majonez. I to posypujemy startym serem by pokrył cały majonez.
Wstawiam do lodówki by się "przeżarło" wszystko najlepiej zrobić na 2-3 h pzred podaniem.

Smacznego
_________________


Niech cię Pan błogosławi i strzeże. Niech Pan rozpromieni oblicze swe nad tobą, niech cię obdarzy swą łaską. Niech zwróci ku tobie oblicze swoje i niech cię obdarzy pokojem. Lb 6, 24-26
 
 
     
JAGNA 
Administrator



Dołączyła: 29 Lis 2008
Posty: 2634
Wysłany: Sro 23 Gru, 2009 11:26   

Śledziki ze śliwkami

* 6 ładnych płatów matiasów / czy inaczej mówiąc śledzi solonych :d /
* słoik śliwek w occie / Kupuję najchętniej śliwki w occie firmy " Provitus" , niezłe są też "Kowalewski". Słoiki takie 420 - 450 gr/
* 2 czerwone cebulki
* Majonez

Matiasy moczymy w zimnej wodzie przez 1- 1,5 godziny . Kroimy na kawałki / jakie chcemy. Ja kroję na takie 1,5 cm / . Otwieramy słoik ze śliwkami. Octem ze śliwek zalewamy na CAŁĄ NOC matiasy. Nabiorą ładnego koloru i super śliwkowego posmaku. Zatracą też zapach solonych śledzi :) Rano wyjmujemy śledziki z octu. Kroimy drobniuteńko cebulkę. Śliwki kroimy w ćwiartki. Mieszamy razem i dodajemy majonez. Tak 2- 3 łyżki. Jeśli ktoś chce może dodać szczyptę cukru i szczyptę pierzu. Odstawiamy na 2-3 godzinki do lodówki.

Jeszcze zdążycie zrobić na wigilię :) Polecam.
_________________
 
     
aQada 
Administrator


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 29 Lis 2008
Posty: 1870
Skąd: Lublin
Wysłany: Sro 23 Gru, 2009 13:53   

również polecam. są przepyszne!!
_________________


Niech cię Pan błogosławi i strzeże. Niech Pan rozpromieni oblicze swe nad tobą, niech cię obdarzy swą łaską. Niech zwróci ku tobie oblicze swoje i niech cię obdarzy pokojem. Lb 6, 24-26
 
 
     
Aszka 
twórcza



Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 23 Lut 2009
Posty: 1062
Wysłany: Wto 29 Gru, 2009 13:01   

Brzmią pięknie. Mam w tym roku własne śliwki octowe, muszę sobie ten przepis zapamiętać!
 
     
Avelina 
zaangażowana


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 08 Mar 2009
Posty: 773
Wysłany: Pią 01 Sty, 2010 22:56   

Jagna zrobiłam na sylwestrową kolację śledzili ze śliwkami i wszystkim bardzo smakowały. Przyznam, że miałam opory dać ją na stół, bo jak skosztowałam zaraz po zmieszaniu wszystkich składników to mi nie smakowała, ale jak poleżakowała w lodówce 3 godziny to wszystko się przegryzło i smakowało wyśmienicie.
 
     
Avelina 
zaangażowana


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 08 Mar 2009
Posty: 773
Wysłany: Pią 06 Sty, 2012 20:46   

Sałatka śledziowa z kukurydzą i pieczarkami w sosie czosnkowym

6 szt płatów śledziowych Matiasów
1 puszka kukurydzy
1 mały słoiczek pieczarek marynowanych
2 małe cebule
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
pieprz

Śledzie namoczyć w wodzie na 2-3 godziny, lub dłużej, w zależności jak mocno słone są śledzie. Wylać wodę i każdy płat przekroić na pół i pokroić na małe kawałeczki (ok 1 cm). Pieczarki odsączyć z zalewy i każda przekroić na ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W misce połączyć płaty śledziowe, z kukurydzą, pieczarkami i cebulą. Przygotować sos poprzez zmiksowanie w blenderze obranego czosnku, majonezu i jogurtu naturalnego. Sos połączyć z sałatką i doprawić do smaku pieprzem.
 
     
JAGNA 
Administrator



Dołączyła: 29 Lis 2008
Posty: 2634
Wysłany: Nie 22 Gru, 2013 16:02   

Szybkie śledzie nie tylko na wigilię


500 g filetów śledziowych (matiasów)
mleko do wymoczenia śledzi około 1,5 szklanki
150 ml śmietany 18% - 22%
50 g tartego chrzanu
50 g rodzynek

1 ugotowane żółtko
sól, cukier i pieprz do smaku
sok z 1/2 cytryny
1 natka pietruszki


Śledzie przez 40 minut moczyć w mleku.
Opołukać zimną wodą, osuszyć, skropić sokiem z cytryny.
Śmietanę wymieszać z chrzanem, rodzynkami, posiekaną drobno natką pietruszki i przetartym na sicie żółtkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Śledzie ułożyć na talerzu i polać śmietanowym sosem.
 
     
basja 
Moderator
wietrzna istota...



Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 02 Gru 2008
Posty: 2867
Skąd: zielona góra
Wysłany: Wto 14 Sty, 2014 20:38   

mniam! chyba zrobię, bo coś śledzie za mną chodzą
_________________



 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Załóż : Własne Forum lub Własną Stronę Internetową