Strona Główna Ploteczki
czyli rozmowy przy kawie o wszystkim i o niczym

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
sosy
Autor Wiadomość
aQada 
Administrator


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 29 Lis 2008
Posty: 1870
Skąd: Lublin
Wysłany: Pią 06 Mar, 2009 20:29   sosy

Sos czosnkowy (ma "branie" ) polecam do szaszłyków, pieczonych ziemniaków, pekińksiej kapusty, do gulaszu meksykańskiego, do tacos itd..

7 łyzek śmietany lub jogutu
3 łyzki majonezu (polecam kielecki!!)
majeranek, oregane,pietruszka (zabija niemiły zapach czosnku) sól, pieprz
4-6 ząbków czosnku wyciśniętych ( w zależności jaka wielkość czosnku i jaka moc ;) )


Do pojemnika (ja robię w pojemniku zmiarką jaka jest z blenderem) dodać ww. wymienione skłądniki, doparwić do smaku. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Jeśli za ostry dodać wówczas śmietany+majonez.
_________________


Niech cię Pan błogosławi i strzeże. Niech Pan rozpromieni oblicze swe nad tobą, niech cię obdarzy swą łaską. Niech zwróci ku tobie oblicze swoje i niech cię obdarzy pokojem. Lb 6, 24-26
Ostatnio zmieniony przez aQada Pią 06 Mar, 2009 21:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
aQada 
Administrator


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 29 Lis 2008
Posty: 1870
Skąd: Lublin
Wysłany: Pią 06 Mar, 2009 20:33   

Sos z papryki (do np szaszłyków z kurczaka)

2 czerwone papryki
1 cebula
3 łyzki octu winnego
1 łyżka tartej bułki
3 łyzki keczupu
8 łyżek oliwy
pieprz cayenne, sól

Papryki i cebulę (obraną) pokroić na kawałki. Dodać ocet winny, bułkę tartą i keczup. Zmiksować. Rozprowadzić stopniowo z oliwą z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem cayenne

Sos curry z jabłkiem

Soso z pieczenia szaszłyków zagotować z łyżką soku z cytryny, 1/2 szkalnki rosołu i pokrojonym jabłkiem
Gotować aż jabłko ni rozpadnie się. Dodać miód, sok z cytryny, pieprz cayenne i curry. Całość zaprawic 2 łyżkami śmietany 30%
_________________


Niech cię Pan błogosławi i strzeże. Niech Pan rozpromieni oblicze swe nad tobą, niech cię obdarzy swą łaską. Niech zwróci ku tobie oblicze swoje i niech cię obdarzy pokojem. Lb 6, 24-26
 
 
     
Antoya 
Zasłużona
swoja baba! ;)



Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 23 Lut 2009
Posty: 2222
Skąd: Szczecin
Wysłany: Pon 10 Sie, 2009 17:33   

Sos pomidorowy - ekspresowy

2-3 cebule zeszklić na oliwie, posypać solą, pieprzem, czosnkiem i odrobiną chilli, dodać puszeczkę przecieru pomidorowego (2-3 kopiaste łyżki) i intensywnie mieszać, żeby się nie przypaliło. Dolać szklankę wody, zagotować wciąż mieszając. Na koniec zdjąć z ognia, dodać bazylię i wymieszać.
_________________
 
 
     
Aszka 
twórcza



Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 23 Lut 2009
Posty: 1062
Wysłany: Pon 07 Gru, 2009 16:30   

Sos śmietanowo-cebulowy

Na 4 osoby z nawiązką

400g cebuli
1-2 ząbki czosnku (niekoniecznie)
1-2 listki laurowe
łyżeczka sosu sojowego albo Maggi
2 łyżki białego wytrawnego wina (albo kilka kropel octu winnego czy innego)
szczypta oregano (też niekoniecznie, do smaku)
2-4 łyżki mąki
2 szklanki bulionu
1,5 szklanki słodkiej śmietanki (mi najbardziej odpowiada gęsta, Piątnicy, 36%)
sól, pieprz, ew. przyprawa warzywna, olej.

Cebulę posiekać w kosteczkę i zeszklić na oleju. Dodać listki laurowe, posiekany czosnek, smażyć minutę. Dodać oregano, przyprawę warzywną, sos sojowy/Maggi, wino/ocet, wymieszać, dusić pod przykryciem 15 minut. Wyrzucić listki laurowe, oprószyć mąką, dokładnie wymieszać i powoli wlać bulion, stale mieszając, aż do zagotowania i zgęstnienia. Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać.

Podaję mąkę w ilości do wyważenia przez każdą z Was, w zależności, jak gęsty sos chcecie uzyskać. Dla mnie dwie łyżki to zwykle za mało.

Danie, które uwielbiam przygotowywać z tym sosem to eskalopki z kurczaka w sosie śmietanowo-cebulowym.
 
     
JAGNA 
Administrator



Dołączyła: 29 Lis 2008
Posty: 2634
Wysłany: Pon 07 Gru, 2009 17:15   

Czyli sosik robimy podobnie/ eskalopki zresztą też :) / . Szkląc cebulkę dodaję do niej sporą szczyptę cukru / tak 1/2 łyżeczki od herbaty/ . Spróbuj Aszko. Doświadczony kucharz z hotelu Bristol mi tak poradził :) Dodaję tez odrobinę / zamiast oregano/ startej świeżo gałki muszkatałowej. Ale następnym razem spróbuję zrobić tak jak Ty, z oregano.
_________________
 
     
Antoya 
Zasłużona
swoja baba! ;)



Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 23 Lut 2009
Posty: 2222
Skąd: Szczecin
Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 21:09   

Szybki sos beszamelowy light

Z połowy litra mleka odlać pół szklanki, a resztę zagotować. Do mleka w szklance dodać kopiastą łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dobrze wymieszać. Mleko w rondelku doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy się zagotuje wlać mleko z mąką, zamieszać, aż do lekkiego zgęstnienia (po prostu robimy... budyń na ostro-słono ;) ). Jak jest za gęsty, można dolać trochę mleka. Zdjąć z ognia.

Wersja no-light - po zdjęciu z ognia wsypać 2 łyżki startego żółtego sera i mieszać, aż się rozpuści.
_________________
 
 
     
Avelina 
zaangażowana


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 08 Mar 2009
Posty: 773
Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 22:05   

Ciekawy sos i łatwy do zrobienia
 
     
Antoya 
Zasłużona
swoja baba! ;)



Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 23 Lut 2009
Posty: 2222
Skąd: Szczecin
Wysłany: Nie 18 Kwi, 2010 17:19   

Avelina napisał/a:
Ciekawy sos i łatwy do zrobienia

... i nieskromnie powiem, że... mojego pomysłu ;) (choć może ktoś już wpadł nań kiedyś, ale ja się z tym nie spotkałam)
_________________
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Załóż : Własne Forum lub Własną Stronę Internetową