Strona Główna Ploteczki
czyli rozmowy przy kawie o wszystkim i o niczym

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
ZAPIEKANKI
Autor Wiadomość
Antoya 
Zasłużona
swoja baba! ;)



Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 23 Lut 2009
Posty: 2222
Skąd: Szczecin
Wysłany: Wto 24 Lut, 2009 11:21   ZAPIEKANKI

ZAPIEKANKA ZE SZPINAKU

Składniki
1 opakowania mrożonego szpinaku
10 g gotowanej szynki
4 łyżki masła
5 łyżek mleka
1/2 szklanki śmietany
2 jaja
2 serki topione
2 g rodzynek
vegeta , szczypta ostrej papryki, sól
bułka tarta

Sposób przygotowania
Poddusić chwilę z odrobiną soli. Szynkę pokroić w drobną kostkę, dołożyć rodzynki, przyprawić vegetą według uznania, poddusić w dwóch łyżkach masła. Odstawić do przestudzenia.Na patelni rozmrozić szpinak w łyżce masła. Mleko zmieszać z połową śmietany, serkami topionymi, żółtkami i papryką.
Szpinak połączyć z szynką i resztą śmietany. Zalać sosem. Posolić , wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać ze szpinakiem.
Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać przygotowaną masę i zapiekać ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.


ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM

Składniki
50 dag filetów z kurczaka
50 dag przesmażonych pieczarek (pokrojone na ćwiartki)
1/2 pęczka pietruszki
1 zupa cebulowa ( w proszku)
1 kubek śmietany gęstej (18%)
ser

Sposób przygotowania
Filety pokroić w kostkę lub paseczki, zmieszać z pieczarkami i pietruszką. Całość dać do żaroodpornego naczynia, posypać zupą cebulową i polać śmietaną ok. 0,25 l.
Zapiekać w piekarniku w temp. ok. 200 stopni - ok 30 min. Na 5 min. przed końcem posypać startym serem.


ZAPIEKANKA PASTERSKA

Składniki
1 kg mięsa mielonego
1 cebula
1 marchew
75 dag ziemniaków
2 łyżki masła
3 łyżki przecieru pomidorowego
tarty żółty ser
olej
pieprz, sól,
gałka muszkatołowa
bazylia
warzywko

Sposób przygotowania
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać mięso i pokrojoną w kostkę marchewkę, dusić 15 minut. Następnie dodać przyprawy: pieprz, bazylię, warzywko, i potem przecier pomidorowy. W zależności od konsystencji można dodać troszkę wody i poddusić jeszcze 15 minut na małym ogniu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki obrać, ugotować, przetrzeć, dodać masło, przyprawić i przykryć nimi mięso. Posypać startym serem. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać ok.30 minut, aby wierzch się lekko zrumienił. Wyśmienicie smakuje z różnego typu surówkami.

ze strony www.we-dwoje.pl
_________________
 
 
     
aQada 
Administrator


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 29 Lis 2008
Posty: 1870
Skąd: Lublin
Wysłany: Wto 24 Lut, 2009 13:19   

Makaron z tuńczykiem (pychaaaaaa )

Na 4 porcje

250 gram makaronu
sól, czarny pieprz,
olej
cebula w kostkę pokrojona
puszka tuńczyka w sosie własnym
3 jaja posiekane (ja robię bez ale z też smaczne)
125 g startego sera (chedar najlepiej)
koper włoski lub groszek zielony lub kukurydza (jak kto woli)
sos beszamel:

44 gram y masła
44 gram y mąki
500 ml mleka
biały pieprz, gałka muszkatałowa (2 szczypty)

WYKONANIE:

1. Makaron ugotowac, odcedzić

2. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę (jak zkoprem to i wkładamy koper pokrojony w słupki) i smażyc aż będzie szklista i miękka.

3. MAsło roztopić wgarnku, dodac mąkę. I Mieszając smażyć 1 min. Powoli dolewać mleka, cały czas mieszając. Na bardzo wolnym ogniu!!!! Gdy zgęstnieje i zacznie puszczac "banki" na powierzchni doprawic białym pieprzem, solą i gałką muszkatałową.

4. Do sosu włożyć makaron, cebulę (z koprem), tuńczyk, groszek zielony lub kukurydzę, jaja (jak z nimi), doprawić solą i piperzem.

5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 200 stopni i piec przez 30 min aż potrawa się zrumieni.

Smacznego
_________________


Niech cię Pan błogosławi i strzeże. Niech Pan rozpromieni oblicze swe nad tobą, niech cię obdarzy swą łaską. Niech zwróci ku tobie oblicze swoje i niech cię obdarzy pokojem. Lb 6, 24-26
 
 
     
JAGNA 
Administrator



Dołączyła: 29 Lis 2008
Posty: 2634
Wysłany: Wto 18 Sie, 2009 22:33   

Zapiekanka z cukinii

Młode / to znaczy niezbyt wyrośnięte cukinie/ - tak 4 sztuki należy zetrzeć na tarce i odcisnąc z wody. Dodać opakowanie pokruszonego sera Feta. 3 jajka. 6 łyżek kaszy mannej. 2 łyżki posiekanego koperku. Łyżka - dwie posiekanego szczypiorku. Pieprz, vegeta. Trochę curry.
Wszystko wymieszać. Włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego solidnie masełkiem/ może być masełko smakowe - dla tych co lubią nawet czosnkowe:D / . Warstwa zapiekanki powinna mieć około 3 cm. Nie za gruba. Piec około 40 minut . Aż tak się zarumieni ładnie.
_________________
 
     
Antoya 
Zasłużona
swoja baba! ;)



Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 23 Lut 2009
Posty: 2222
Skąd: Szczecin
Wysłany: Sob 26 Wrz, 2009 09:21   

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

Nie podam ilości składników, bo robi się ją wg własnego uznania.

Ziemniaki podgotować (można w mundurkach i potem obrać albo od razu obrane) z 5 minut, ostudzić lekko i pokroić w plastry.
Cebule pokroić w wiórki i zostawić surowe do zapiekania lub zeszklić na patelni (wtedy tak nie chrupią).
Mielone mięso (lub pokrojoną w kostkę kiełbasę) przesmażyć na patelni i doprawić tak, jak się lubi.
Można też przygotować jajka ugotowane na twardo i pokrojone w dużą kostkę albo/i pieczarki (nie dodaję, bo Szymon nie lubi).

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać warstwami ziemniaki-mięso-cebulę-kleksy przecieru pomidorowego-przyprawy (sól, pieprz, czosnek, bazylia lub inne)-ewentualnie jajka- i znów ziemniaki-... itd. Ostatnia warstwa to ziemniaki, na które zetrzeć na tarce żółty ser.

Całość zapiekać przez 50`/180 stopni C.
Jeśli składniki są surowe przed ułożeniem w naczyniu (np. ziemniaki, cebula), to zapieka się dłużej.
:)
_________________
 
 
     
Antoya 
Zasłużona
swoja baba! ;)



Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 23 Lut 2009
Posty: 2222
Skąd: Szczecin
Wysłany: Pią 21 Maj, 2010 22:49   

ZAPIEKANKA MAKARONOWO-PIECZARKOWA

gruby makaron, pieczarki, cebule, 6 jajek, śmietana, żółty ser, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, ostra papryka, olej

Makaron ugotować al dente.
Pokroić cebule w kostkę i zeszklić. Dodać do nich obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Dodać koncentrat i smażyć przez chwilę cały czas mieszając. Na koniec wbić 3 jajka, wsypać część startego sera i wymieszać, doprawić.
Wymieszać dobrze makaron z sosem i przełożyć do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia.
Rozbełtać pozostałe jajka ze śmietaną i pozostałym startym żółtym serem - polać po wierzchu zapiekanki.

Piec pod przykryciem 40 minut/200 st. (po 15 minutach zmniejszyć do 160-170 st.)
Na 5 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, by wierzch dania lekko się zarumienił.
_________________
 
 
     
JAGNA 
Administrator



Dołączyła: 29 Lis 2008
Posty: 2634
Wysłany: Czw 15 Lip, 2010 10:27   

KALAFIOREK ZAPIEKANY

* duży kalafior / czasami biorę dwa :D /
* Tak około szklanki śmietany 18%
* jajko
* starty żółty ser lub drobno pokrojona kulka mozzarelli
* masełko do wysmarowania naczynka

Kalafior gotujemy około 10 - 15 minut w wodzie z dodatkiem soli i cukru / pełna łyżeczka soli i płaska łyżeczka cukru/ . Lekko ugotowanego odsączyć z wody i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynka żaroodpornego. Śmietanę rozbeltujemy z jajkiem i tym zalewamy kalafiora. Posypujemy serem . Zapiekamy około 15 minut .
Można dodać chudy boczek wędzony drobniutko pokrojony . Wówczas posypujemy go na ser starty. Na sam wierzch zapiekanki.
_________________
 
     
basja 
Moderator
wietrzna istota...



Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 02 Gru 2008
Posty: 2867
Skąd: zielona góra
Wysłany: Czw 15 Lip, 2010 10:32   

dzięki Jagódka - to ja to zrobię dziś :)
_________________



 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Załóż : Własne Forum lub Własną Stronę Internetową